Hvis du godt kan lide Vin har du nogen prøvet lidt af hvert. Mange har dog, grundet fordomme, kun smagt vine fra Frankrig og måske en enkelt flaske eller to fra andre områder. Her går man dog glip af noget. Specielt Amarone vin fra Italien er det værd at smage. Amarone er en speciel rødvin, lavet af tre forskellige druer: Corvina, Molinara og Rondinella. Alle druerne stammer fra det nordlige italien. Produktionen er også noget helt særligt: Når druerne er blevet plukket lægges de på ståmåtter i tre til fire måneder i et rum med god ventilation. Dette koncentrer smagen i druerne, og giver en ganske karakteristik kraftig smag i Amarone vinene. Der er derudover også et højt sukkerindhold i disse vine, hvilket medører en høj alkoholprocent omkring de 15-17%.

Når det kommer til smagen, er en Amarone vin intens og kraftig. Den har en kompleks smagssæmmensætning, og farven er dyb og rig. Farven kommer igen fra processen: jo længere skindet fra druerne er i kontakt med resten af druen, jo mere koncentreret bliver farven. Dette har italienerne formået at benytte sig af, til at skabe en helt unik og lækker farve.

Den intense smag og høje alkoholprocent betyder, at Amarone vinene er relativt tunge, men på en afbalanceret måde. Det er en smagseksplosion af bær-lignende karakter, kombineret med et let hint af mandler og mørk chokolade.

Fem år er generelt den rigtige alder for en Amarone vin. Det er dog muligt at indtage vinen både ung og gammel: så længe du lader vinen trække lidt luft før du drikker den, vil du få en fantastisk smagsoplevelse. Det er bedst at ilte vinen omkring en time før servering, for at få mest muligt ud af den. Hvis du gerne vil gøre noget ekstra ud af det, så server ikke vinen ved stuetemperatur: sæt den i stedet i køleskabet en lille halv time før servering, og få den helt perfekte temperatur til denne type vin.

Det er selvfølgeligt meget godt at læse om smagen af de italienske vine, men hvorfor ikke prøve selv? Det er virkelig ikke en stor risiko du løber ved at vælge en italiensk vin frem for de typiske franske næste gang du handler, og det kommer til at åbne en hel verden af nye muligheder for dig. Hvad er vigtigst når det kommer til vinen: at du aldrig bliver skuffet, eller at du får prøvet nogle nye ting og udvidet din horisont? Med en Amarone vin behøver du ikke engang at vælge: du vil med garanti ikke blive skuffet, og det vil være en oplevelse du kan snakke om længe. Når du selv har åbnet øjnene for de magiske dråber fra Italien, så prøv at give en flaske til venner eller familie i gave: del din nyfundne kærlighed for det italienske, og sæt et smil på andres læber.