Kender du den der følelse af, at man sidder ude i sin have og nyder solskinnet, men så ligesom synes der mangler noget? Det er en meget almindelig følelse, og det kan ofte spores tilbage til, at haven ikke helt er designet som den burde. Vi har alle en æstetisk sans, og det er den der kildrer, når vi får øje på noget der kan forbedres. Du kender sikkert den ubehagelige følelse man kan få i maven, når man kigger på et maleri, der hænger skævt. Det er en instinktiv reaktion på, at noget ikke er helt som det skal være, og den kan presse os til at tage handling. Vi flytter lidt på maleriet, så det hænger lige, og straks får vi en dejlig fornemmelse indeni. Det føles godt at tilpasse vores omgivelser, så de passer til vores smag og temperament. Det er en lignende følelse du kan mærke ude i haven, hvis den mangler noget. Det kan godt være svært at sætte ord på følelsen: specielt hvis man ikke har særligt meget erfaring med at anlægge og vedligeholde haver. Mavefornemmelsen fortæller os, at noget skal laves om, men det er ikke altid helt nemt at tænke sig til, hvad det helt nøjagtigt er.

Det er ellers en skam, for haven er jo trods alt et frirum. Det skal gerne være her, at vi kan komme væk fra konflikterne, og i stedet nyde solen i afslappende omgivelser. Haven er det sikre tilflugtssted: vores private sted, omgivet af natur og stilhed. Det er derfor ekstra frustrerende når dette sted har fejl og mangler, som vi ikke helt kan ignorere. Det er derfor bedst, hvis vi kan rette op på problemerne, og dermed gøre haven til et endnu mere behageligt og afslappende sted.

Det er dog som sagt svært, hvis man ikke har erfaringen til at kunne sige, hvad det er der mangler. Men det er der heldigvis råd for i dag. Du kan nemlig kigge på alle havecentrets planter online, og dermed lade dig inspirere af, hvad der er til salg. Eftersom sådan en hjemmeside let kan tilgås fra din bærbare computer, moderne mobiltelefon eller tablet, så kan du altså sidde ude i haven, mens du kigger på mulighederne. Det betyder i praksis, at haven selv kan fortælle dig, hvad den mangler.

Når du sidder i haven, og mærker denne urolige følelse af, at der mangler et eller andet, så begynd at kigge på planterne online. Kig rundt i haven, til du mærker følelsen i maven. Kig så ned på skærmen, og se om der er noget der springer i øjnene, som en potentiel afløsning af den indre spænding. Bliv ved med at kigge op og ned, mens du bladrer kataloget igennem, ind til du finder de helt rigtige planter. Så bestiller du ganske enkelt bare det der skal til, og kan dermed få haven til at ligne en million på ingen tid.