De fleste mennesker der ejer en have, ønsker selvfølgeligt, at deres have skal være flot og indbydende. Det er dog en opgave, som mange ikke føler at de har tiden eller energien til at løfte. Det virker nemlig som en svær opgave. Mange bilder sig selv ind, at en flot have kræver at man køber en helt masse flotte planter, bruger timevis hver eneste dag på at plante ting i haven og holde de eksisterende planter ved lige. Vi har rigtigt mange ting i løbet af en dag, der kræver vores opmærksomhed, og haven kan ikke rigtigt konkurrere med vores andre gøremål. Vi nedprioriterer altså havearbejdet gang på gang, fordi det ikke virker som om, at vi har tiden eller energien lige nu.

Det er selvfølgeligt helt fint at have andre prioriteter end sin have. Men for de fleste mennesker er manglen på en flot have faktisk ikke et produkt af deres prioriteter. Det bunder derimod ud i, at deres billede af, hvor meget tid og energi der skal til, er fuldstændigt overdrevet. Haven bliver nedprioriteret, fordi det virker som om, det vil kræve en helt masse tid og energi, som man hellere vil lægge et andet sted. Men hvis nu det viste sig, at haven kunne gøres utroligt flot og indbydende, med en minimal mængde energi, ville det så ikke se anderledes ud? Det ville være lettere at finde tiden og energien til det, hvis det ikke krævede så meget.

Det er derfor jeg gerne vil vende hele idéen om, hvad det kræver at have en flot have, på hovedet. Det er udbredt at tænke i, hvad der mangler i haven, for at den bliver flot at se på. Der fokuseres altså på ting der skal tilføres. Når man skal tilføje noget, så kan man ikke komme udenom, at det vil kræve en del ressourcer. Hvis du eksempelvis gerne vil plante nogle roser i dit blomsterbed, så skal du have gang i en længere proces. Du skal have fjernet eller flyttet de ting, du allerede har stående i bedet. Du skal til at fjerne eventuelt ukrudt, og måske tilføje noget ekstra muld til jorden. Så skal du finde ud af hvilke roser der vil se bedst ud i haven, og så på jagt efter dem i et havecenter. En tur til havecenteret kræver at man kan finde et par frie timer, som jo så ikke kan bruges på alt det andet, man gerne vil nå i løbet af dagen. Der skal altså meget til, bare for at tilføre et par roser til en have.

Men hvad hvis vi i stedet for at tilføre haven noget, tænke på hvad vi kunne fjerne? De fleste haver behøver nemlig slet ikke nye ting for at se lækre ud. Det eneste der skal til er, at man fjerner de elementer, der er grimme og utiltalende. Fjern de døde blomster, klip græsset der er for langt, og flyt alt haveudstyret ind i et redskabsskur. Det kræver også lidt tid og energi at fjerne ting, men det er betydeligt mindre, end det der kræves for, at tilføre ting. Det er samtidig noget du kan gøre stille og roligt i løbet af ugen: du behøver ikke at sætte en hel dag af til det.